Постигнати цели и краен резултат

Изпълнени цели:
Проектното предложение „Намаляване на отпадъците в акваторията на гр. Несебър чрез акции за почистване и кампании за повишаване на съзнанието на местното население: опазване на морското природно и културно наследство като обществена отговорност и ресурс за местния традиционен поминък“ имаше за основна цел чрез прилагането на пилотни и иновативни технологии като морско геофизично и дистанционно проучване да допринесе за намаляване на количеството отпадъци в морската среда, а чрез проведената публична кампания даповиши осъзнатостта и осведомеността на населението за проблемите на морските отпадъци. Изпълнението на всички предвидени в проекта дейности допринесе до голяма степен за постигане на общата цел на програмата, а именно: “Подобрен статус на околната среда в екосистемите и намален ефект от замърсяването и други дейности на човека.”
Предвид факта, че вътрешните политики на страните – донори се отличават с особено внимание върху околната среда и са постигнали значителни резултати в тази област, считаме че реализацията на проекта и постигането на очакваните резултати за подобряване качеството на морските води оказа своя принос към постигане целите на Финансовия механизъм на ЕИП: „Допринасяне за намаляване на икономическите и социални различия в Европейското икономическо пространство“.

Краен резултат от реализацията на проекта:
• Проведена 1 бр. кампания по почистване на морското дъно в акваторията на гр. Несебър, събрани и депонирани отпадъци.
Извършено бе почистване на акваторията на два етапа, в съответствие с идентифицираните цели от проведеното дистанционно проучване. Първи етап на почистването се осъществи в периода 30.03-07.04.22 г. и втори етап от 09.05 до 18.05.2022 г. В резултат на проведената кампания по почистване в акваторията на гр. Несебър бяха отстранени от морското дъно над 1000 бр. автомобилни гуми, бетонни блокове, железа, кофи и други отпадъчни предмети. Почистването се извърши от три екипа квалифицирани водолази и два броя съпътстващи лодки. Тежките предмети бяха отстранени с лодка-кран. Извадените от морето отпадъци са събрани и транспортирани на Претоварна станция за отпадъци – Несебър, като на следващ етап подходящите за това отпадъци ще бъдат рециклирани.
• Реализирана 1 бр. осмедомителна кампания за проблемите на морските отпадъци, състояща се от 4 елемента.

  • Провеждане на среща – дебат с рибари, лодкари, природозащитници, археолози, биолози, местни хора и представители на Община Несебър за повишаване осведомеността във връзка с проблемите на морските отпадъци, състояла се на 22.03.2022 г.
  • Запис на лекция за културното и природно наследство в акваторията на Несебър и въздействието на отпадъците върху него;
  • Провеждане на изложба на плакати на открито, насочена към повишаване на усведомеността у населението за негативното въздействие на замърсяването върху културното и природно наследство в акваторията, състояла се на 12.08.22 г., на територията на рибарско пристанище „Северна буна – Несебър“;

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *