Почистване на отпадъчните предмети, идентифицирани от проведеното геофизично морско проучване

Това ще стане в няколко водолазни кампании. Избраните зони за почистване ще бъдат разделени на сектори, които ще се почистват от водолази и съпътстващи лодки в съответствие с график. За по-големи обекти като части от лодки, тежки метални или пластмасови предмети ще се използва специална лодка с кран. Водолазите ще бъдат подпомагани от GIS специалист на лодка, оборудвана с диференциален GPS и лаптоп с картите за отпадъци. Специалистът по ГИС ще раздели акваторията на работни сектори и ще ръководи водолазите. Събраните отпадъци ще се изхвърлят в определени депа за отпадъци. В началото на тази година Община Несебър сключи договор с „Булстар аутдор“ ООД, в рамките на който ще се осъществят кампаниите за почистване.

След приключване на първия етап на почистването ще се проведе второ дистанционно изследване, което ще оцени резултатите от почистването и ще открие отпадъчни предмети, които все още лежат на морското дъно и при необходимост ще се извърши повторна кампания за почистване.

  • запис на лекция за културното и природно (биоразнообразието) наследство в акваторията на Несебър и въздействието на отпадъците върху него. Записаната лекция ще бъде публикувана онлайн на сайта на Община Несебър и на сайта на проекта;
  • организация на изложба на плакати на открито, насочена към негативното въздействие на замърсяването. Ще бъдат включени снимки от кампаниите за почистване, информация за въздействието на отпадъците върху природното и културното наследство.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *