Дейност 1: Почистване на морското дъно от отпадъци

Описание: Основната дейност по проекта предвижда почистване на отпадъчните предмети, видими на морското дъно около Несебър. Това ще стане в няколко водолазни кампании. Те ще бъдат предшествани от изследване с дистанционно проучване, целящо да запише всички видими обекти от отпадъци на морското дъно, разпространението на отпадъци в акваторията на Несебър, най-засегнатите райони. Избраните зони за почистване ще бъдат разделени на сектори, които ще се почистват от водолази и съпътстващи лодки в съответствие с график. За по-обемните отпадъци като части от (или цели) лодки, тежки метални или пластмасови предмети ще се използва специална лодка с кран. Водолазите ще бъдат подпомагани от GIS специалист на лодка, оборудвана с диференциален GPS и лаптоп с картите за отпадъци. Специалистът по ГИС ще раздели акваторията на работни сектори и ще ръководи водолазите.

Събраните отпадъци ще се изхвърлят в определени депа за отпадъци. След приключване на първия етап на почистването ще се проведе второ дистанционно изследване, което ще оцени резултатите от почистването и ще открие отпадъчни предмети, които все още лежат на морското дъно. При необходимост ще се проведе и друга водолазна кампания за събиране на останалите отпадъци. Всички дейности по събиране на отпадъците и почистване на морското дъно ще бъдат извършени в съответствие с правилата за здраве и безопасност, предназначени за изпълнение на дейностите. Целият процес на почистване ще бъде записан със снимки и видео. Визуалните материали ще бъдат използвани за дейността за повишаване на осведомеността.

Планиране – анализ на материали за дистанционно наблюдение; картографиране на отпадъците, видими на въздушните снимки и сонограмите за странично сканиране; идентифициране на зоните на засегнатите от отпадъци райони; разделяне на акваторията в парцели за водолазни почистващи кампании;

Предварителна организация – набиране на опитни водолази; Запознаване на екипа за гмуркане с проекта, неговите цели и  проблемите с  отпадъците.

Планиране на водолазни дейности – водолазният екип ще бъде разделен на малки групи от 2/3 души, придружени с лодки. Зоните за почистване ще бъдат разделени на по-малки участъци, които са възможни за почистване от една група в рамките на един работен ден (2/3 гмуркания или 4/5 часа подводна работа). Ще бъде изготвен график на работата по почистване. Ще бъде изготвен план за здравето и безопасността и правила за изпълнение на работата по гмуркане.

Дейности по почистване – Дейностите по почистване ще се предхождат от инструкции за здраве и безопасност всеки ден. Работните групи от 2/3 водолази и лодки с 2 лодкари ще почистят отпадъците от морското дъно. Той ще бъде транспортиран до брега или до по-голяма лодка. За по-големи предмети от боклук като потънали лодки или по-тежки гуми, ще се използва метален или друг предмет, по-голяма лодка с кран. Събраните отпадъци ще бъдат транспортирани и изхвърлени до определените за такива отпадъци места.

Оценка на първоначалното почистване – След първоначалното почистване ще се проведе второ дистанционно проучване (Дейност 2). То има за цел откриване на несъбрани отпадъци и сравнение на състоянието на морското дъно по отношение на замърсяването преди и след почистването. Втора кампания за почистване – При необходимост ще се извърши допълнително почистване за отстраняване на несъбрани отпадъци по време на първата кампания за почистване. Целият процес на почистване ще бъде записан с фотосесии и видео записи. Визуалните материали ще бъдат използвани като важна част от дейностите за повишаване на осведомеността.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *