Състоя се финална пресконференция по проект за намаляване на отпадъците в акваторията на Несебър

Приключва проектът за намаляване на отпадъците в акваторията на гр. Несебър. Целта е, чрез акции за почистване на морското дъно и кампании за повишаване на съзнанието на местното население,  да се опази  морското природно и културно наследство като обществена отговорност и ресурс за местния традиционен поминък.

 „Днес провеждаме финалната пресконференция по проекта, която се провежда със специална изложба, в която сме показали идентифицираните и отстранени отпадъци от морското дъно. Проектът приключва в края на месец август, отчитаме и резултатите, които за нас са повече от успешни. Морското дъно на Северното пристанище в Несебър беше почиствано в рамките на две водолазни кампании. Първо беше направено дистанционно изследване  на морското дъно, за да се идентифицираните отпадъците по вид, след което с водолазни кампании- две поред, всички тези отпадъци бяха почистени. Изкарахме от морското дъно повече от 1200- 1300 автомобилни гуми, отделно и други боклуци- чадъри, мъртви котви  и други отпадъци. Считаме това за един сериозен успех в борбата ни за по-чисто море и успешен туристически сезон, заяви  Галина Бабева, директор Дирекция „Европейски, национални политики и програми и екология“ към Община Несебър

„Интересното при този проект е, че е беше приложена една много иновативна методология за документиране на отпадъци в морското дъно. Използвахме дронове и сонари, с които успяхме да идентифицираните и регистрираме и поставим на карта всички, големи количества отпадъци на морското дъно. Всичко, което беше видимо в районна на пристанищата и в последствие тези карти бяха използвани в акциите по почистване”, допълни д-р Найден Прахов – директор на „Център за подводна археология“.

„Направихме почистване на морското дъно и изкарахме над 1200 гуми, железа, гуми, отпадъци изхвърлени в годините. Тук има крепостни стени, има археология. Ние се стремим да балансираме и да  запазим културното наследство”, заяви кметът на Община Несебър Николай Димитров.

Всички извадени отпадъци са транспортирани до Претоварна станция – Несебър, където ще бъдат сортирани и предадени за рециклиране.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *